Преди всичко занаят и после изкуство…

Моята първа визитна картичка от ръчна хартия

В наши дни занаятите са високо ценени. Те съхраняват топлината на човешките ръце и нямат аналог. Интересът към тях непрекъснато расте.

Ръчната хартия не е като машинно произведената хартия. Липсва постоянна дебелина, понякога е доста крехка и рядко с гладка повърхност. Не винаги е годна за печат поради своята структура и попивателност, но притежава безспорно предимство – уникалност и индивидуалност. При отливане на два листа по една и съща технология и съдържащи едни и същи компоненти, крайният резултат е винаги от различни листчета. Едно с друго не си приличат.

Хартия може да се направи от различни видове целулозни влакна, които може да са сурови или частично преработени. Художниците и занаятчиите, които на разполагат с необходимото оборудване за преработване на суровините използват частично преработени суровини.

Като цяло производството на хартия се води от правилото, което почти няма изключения – каквото е качеството на използваните суровини, такова ще е качеството и на крайният продукт. Напр. ако използвате вестникарска хартия -резултата е ръчно направена вестникарска хартия. Някои от хората занимаваща се с този занаят, защото това е преди всичко занаят и после изкуство, предпочитат чистото съчетание на суровина с вода. Без допълнителни добавки. Въпреки това някои органични и не органични примеси могат да подобрят качеството на ръчната хартия. Например апонските майстори добавят желатин, което забавя отводняването на водата през ситото и така суровината получава по-яркостни характеристики.

Цвета на хартията като цяло зависи от използваната суровина, но може и да бъде оцветена посредством допълнително прибавени багрила или пигменти към хартиената каша (пулпа). Оцветяването с растителни багрила става неравномерно, което носи допълнителен чар и очарование в „излъчването“ на листчето.

Методите за изсушаване на ръчната хартия са разнообразни. Може да бъде оставена да изсъхна по естествен начин. Може листчето да се изсуши посредством преса. В домашни условия може да го изсушите посредством ютия или сешоар. В зависимост от метода, който бъде използван, листчето хартия ще има определени характеристики: поресто или не, гладко или релефно, частите изложени на слънце стават по-бледи в сравнение с тези, които са на сянка и пр.

Технологията за създаване на ръчна хартия на пръв поглед изглежда лесна, но всъщност има много тънкости и детайли.

Share
Публикувано в Статии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.