Рециклиране на хартия

снимката е взета от интернет

Хартията е фантастичен материал, подходящ за различни цели: производството на тетрадки, книги, календари и списания, опаковане на подаръци и др. Хартията се използва широко в офисите за писане, отпечатване на документи, и фотокопиране. В дома хартията също има широко приложение. С една дума, хартията е един от продуктите с най-широко приложение в модерните общества.

Какво означава рециклиране на хартия? За производството на хартия е необходимо да се изсекат голямо количество дърветата. Като се има предвид голямото количество хартия, използвана в света (около 300 млн. тона), всяка година цяла гора бива изсечена. Това представлява нарушаване на природата. Освен това, когато хартията вече не е необходима, често я изхвърляме на сметището, а част от него също се озовава в околната среда, което допринасят за замърсяването. Рециклиране на хартия означава намаляване, както на броя на отсечените дървета, така и намаляване на замърсяването на околната среда. Това е процес на възстановяване на вече използвана хартия и превръщането й в нов хартиен продукт. Има три категории хартия, които могат да се използват за рециклиране. Първата е остатъците от хартия, генерирани при производството й, да бъдат рециклирани директно в производственото предприятие. Другата категория са хартии, които са били приготвени за употреба, но не са стигнали до крайните потребители. И последната категория е хартия, която е била използвана от потребителите, включително стари списания, телефонни указатели и други. Рециклирането на хартия е процес, в който може да се зароди нещо ново, уникално и красиво от нещо вече непотребно.

В предишни блогирания изложих на кратко вековната история и дългия път , който е пропътувала хартията за да стигне до нас във вида, в който я познаваме днес.  Важно е да знаем, че хартията, която използваме, така безгрижно е плод на дълго пътуване, започнало преди хиляди години. В Ръчна хартия в 9 стъпки ви показах в общи линии как може сами в домашни условия и с ограничено оборудване сами да рециклирате хартия и да я превърнете в нещо красиво, като развихрите въображението си. Не веднъж споменах, че може да прибавите и различни растителни добавки, които ще придадат на вашето листче един особен чар и неповторимост. Производството на хартия със собствените си ръце е без съмнение една интересна, вълнуваща и зареждаща с много положителни емоции  дейност.

п.п. Желая ви успешна и ползотворна седмица изпълнена с много положителни емоции:)

Share
Публикувано в Статии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.