Как да оцветим листче ръчна хартия?

листчета ръчна хартия боядисани с темперни бои

В този пост ще покажа резултатите от моите опити в оцветяването на ръчна хартия, както и проблемите, с които се сблъсках в процеса на изработката им.

Оцветяването може да става по различни начини, но задължително се прави в цялата пулпа, а не частично, т.е. веществото, което сте избрали за оцветяване трябва да бъде разбито заедно с пулпата, а не добавено в последствие. Това е начина да влезе между фибрите и да ги оцвети. Ето няколко от способите, които съм изпробвала: 1/ с различни естествени материали и багрила; 2/ различни видове бои – оцветител за латекс, темперни бои, бои за яйца и др.; 3/ като се рециклира цветна хартия.

  • Оцветяване чрез различни естествени материали и багрила.

Идеята на ръчната хартия е да се прави, оцветява и декорира само с естествени материали, но това не винаги е удачен вариант. Какво имам предвид? Ако към листче ръчна хартия прибавим кафе или червен пипер с цел да придадем на листчето определен цвят и структура, то голяма част от структурата на листчето става „абразивна“. При чест допир частичките, които са повърхностно вградени в хартията се отронват. Също така, ако боядисаме листче по технологията, която се използва за боядисване на текстил или вълна, никога няма да можем да предвидим какъв цвят ще получим накрая. Например: не отдавна опитах да боядисам пулпата с вишнев плод. Исках да получа лилаво листче, но получих едно мръсно и леко кафеникаво на цвят листче.

Ето снимка на листче направено от бяла рециклирана хартия + кафе. Снимката е лоша. Цвета е с много приятен бежов нюанс.В средата има вграден елемент от друга ръчна хартия, която на цвят е жълта, но в състава й има прибавен червен пипер.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето и снимка на жълтата хартия с добавка от червен пипер:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • различни видове бои – оцветител за латекс, темперни бои, бои за яйца и др.

листчета ръчна хартия боядисани с оцветител за латекс.

листчета ръчна хартия боядисани с темперни бои

Оцветяването с оцветител за латекс или темперни бои не е никак сложно, но за да получите желаният цвят е нужно да използвате бяла рециклирана хартия. Резултатите са почти винаги такива каквито очаквате. Казвам почти винаги, защото ако използвате евтините китайски темперни бои може и да бъдете лекинко изненадани от крайният резултат.

В пулпата добавяте желаната на цвят боя. Разбивате хубаво и оставяте известно време да престои за да може хубаво и равномерно да се оцветят всички хартиени фибри. После изливате листчето и го оставяте да изсъхне. Листчетата стават равномерно оцветени. Цветовете са нежни и ненатрапчиви. Боите са водноразтворими и почистването е лесно.

При боядисване с боя за яйца нещата са малко по-сложни и цапащи. След изливане листчето не трябва да се подсушава много, защото яркостта на боята се извлича заедно с водата. Другото важно нещо е съхненето да започне в хоризонтална позиция, а след това да премине във вертикална, като по този начин ще бъдат избегнати нежелани дефекти като „разтичане“, петна и т.н. Сухите листчета трябва да се пазят от влага, защото този вид боядисване е ефектно, но не устойчиво. При най-малкият контакт с влага, върху листчетата се образуват петна.

  • като се рециклира цветна хартия.

При рециклиране на фабрично цветна хартия се получават ярки листчета, които се различават от първоизточника си с тон – два, но при всяко едно положение ще се доближат значително до цвета, който искате да получите. Не Ви съветвам да използвате частично или изцяло тонирана хартия. Резултата е мътен и не особено желан цвят. В следващите дни ще подкрепя горенаписаното и със снимки, а междувременно ще се радвам на коментарите Ви и обмяната на опит.

Share
Публикувано в Начало, Статии. Постоянна връзка.

1 Response to Как да оцветим листче ръчна хартия?

  1. Bearkis каза:

    Благодаря за поста,пробвала съм с естествените материали за цвят,латексовите ще опитам в бъдеще,вдъхновявайки се от прочетеното!По принцип правенето на хартия е достатъчно интересно за мен.но не съм така напреднала.Ще чакам следващите снимки!Приятна вечер!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.