Изригващ вулкан

Ето нещо, което сътворихме по идея на Крокотак.

За да си го направите и вие са ви необходими:

 1. буркан, шише или метална кутия
 2. домашен пластелин, който може да си направите от:
  • 1 чаша брашно,
  • 1/4 чаша сол,
  • 2 пакета лимонтозу (лимонена киселина)
  • 1 лъжица олио,
  • 1 чаша вода
  • 2 цветни сокче на прах (тип – STEPче ), които придават не само прекрасен цвят, но и мирис! ( може да се използват и бои за яйца, от тях не се цапат ръцете:-)

  Всичко продукти се слагат в подходящ съд на слаб огън, докато получилата се смес се сгъсти. Разделяте на части. Оставяте леко да се охлади. Към всяка част добавяте желаният цвят и доомесвате с малко брашно, докато престане да лепне и стане като истински пластилин (но малко по-мек). Съхранява се в кутия или плик, за да не изсъхва.

 3. веро, оцет, сода и оцветител – това е бъдещата лава

С готовият вече домашен пластелин облепете съда, който сте избрали. Моделирайте го така, че да наподоби формата на вулкан. За украса и декорация използвайте  фантазията си. Готовата композиция поставете в тава. След като всичко е готово изсипете във вулкана малко веро, оцет и разбъркайте. В малко парче салфетка завийте (във формата на бонбон) една лъжичка сода. Пуснете соденият бонбон в кратера. Първоначално лавата леко започва да се покачва, а след няколко секунди – изригва.

За направата му ни бяха необходими около два часа. Забърканото тесто оцветихме с останалите ни от Великден бои за яйца. Цветовете на нашият домашен пластелин станаха ярки и наситени. Поставихме готовия вулкан върху метална табла с висок борд. Направихме поляна с цветя и разни горски твари. Сипахме оцет, после сода и …. започна да изригва. И така няколко пъти. Денят ни мина в смях и веселие под въздействието на този вулкан.

п.п. Опитайте! Ще ви хареса 😉

Share
Публикувано в Начало с етикети , , , , . Постоянна връзка.

1 Response to Изригващ вулкан

 1. андрей каза:

  вместо оцет сода и т.н. слагате пакетче калиев перманганат(може и по малко)в хартиена фуниика,добавяте две каплки глицерин и го смачквате на топче .добре е да няма запалителни материали покрай вас .след 1 минута вулкана изригва истински 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.