Как да постъпим, когато дете извърши плащане чрез SMS?

деца в мрежата

Снимка: интернет

Всеки един от нас е клиент, респективно – потребител на различни стоки и услуги. Като такива, редица правила и закони ни защитават и гарантират нашите права. Но какво се случва, когато детето извърши заплащане чрез SMS с добавена стойност за услуга предлагана в интернет без наше знание?

В повечето случаи родителите няма да си потърсят правата, поради незнание или нежелание. Те ще се скарат на детето, ще ограничат достъпът му до интернет, телефон и т.н.

И ние не направихме изключение от правилото, но също така предявихме и заявихме правата си на потребители, както и предявихме претенция за възстановяване на сумата. За да Ви стане по-ясно за какво говоря ще разкажа накратко нашата история, предприетите стъпки и краен резултат.

За коледен подарък закупихме на детето си играта „Minecraft“ (легалният лиценз се закупува единствено онлайн). Месец по-късно без наше знание и съгласие, синът ни решава да заплати чрез SMS едномесечен достъп до виртуален сървър. Сумата не бе голяма. Някакви си там 24 лв. Няколко часа по- късно случайно попаднахме на кореспонденцията му в Skype с търговецът предлагащ услугата. Той добронамерено го бе посъветвал кое е подходящо и какво да заплати.

На пръв поглед няма нищо нередно, нали?! Детска му работа. Реално имаме търговец и купувач. Какво значение има, че клиента е непълнолетен? Кой го е грижа? Да му мислят после родителите. Те са си виновни. Да, но това не е съвсем така, защото лично наше мнение е, че при сделка в „мрежата“ е задължително да има възрастово ограничение. Първо, за да могат да бъдат защитени родителите на „потребителите“ и второ самите „потребители“. Това не е като да изпратиш детето за хляб, а то да се върне с торба бонбони. Също така на сайта с общи условия има само общи приказки и нищо конкретно.

В тази статия ще опиша стъпките, които е необходимо да предприемете при евентуално заплащане чрез SMS услуга с добавена стойност предлагана във виртуалното пространство от дете без  знание от страна на родителите. Стъпките, които е редно и желателно да предприемете и ще дадат резултат са:

1. Поискайте от мобилния оператор да установи номера, към който е изпратено съобщението;
2. Опитайте се да установите връзка с фирмата или физическото лице, което е приело плащането и си предявете претенциите за възстановяване на сумата;
2.1. Изпращането на SMS за заплащане на услуга е търговска сделка. След като е такава и е заявена през „мрежата“, то тя подлежи на законите на РБългария за възстановяване на сумата в 14 дневен срок;
2.2. КЗП прави разлика между физическо и юридическо лице. При първото, тя е без права и вариантите са два:
2.2.1. Жалба в полицията
2.2.2. Жалба до данъчна служба (ще го проверят за не внесени данъци)
3. Бъдете търпеливи и упорити. Закони в тази държава все още има. Те защитават и най-обикновения гражданин (стига да му стиска).

С не малко усилия сумата ни беше възстановена.

Статията е авторска, моля при желание за ползване да се свържете с нас или да поставите коректен линк към нея!

Share
Публикувано в Статии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.