Сурвачка

Дряновата сурвачка (сурукница, сурвакница), традиционно използвана в България на Васильовден. Тя е символ на здраве и дълголетие. Дряновото дърво най-рано цъфти и най-късно зрее. Символ е на мъдрост. Първо известява идването на пролетта. Има различна украса в различните краища на страната, но общо взето, формата и е строго стилизирана.Задължително е дряновите клонки да се привържат с което сурвачката добива форма на единично или двойно кирилско “Ф”. Има и още нещо – дряновата пръчка, оформена като сурвачка има магическа сила само в един ден от годината, през другите дни тя е обикновена вършина!

Произхода на обичая сурвакане е спорен. Няма данни кой народ, траки,  или прабългари са го използвали. Със сигурност обаче той не е славянски, тъй като е напълно непознат сред големите славянски народи, близки или далечни.
Сурвакането е новогодишен обичай и има за цел измолване на успешна нова година. Според традицията, обичаят сурвакане се изпълнява само от момчета, чиято възраст е до 15-16 години. Те биват възнаграждавани с пари, хлебчета, кравайчета и др. Освен семейството те ходят да сурвакат роднини и съседи. В Родопският и в някои краища на Тракия сурвакарите внасят в къщите и по един тежък камък, който оставят до огъня, с което символизират пожеланието тежко имане да влезе в къщата.

Традицията повелява сурвакарите сами да измайсторят сурвачките си. Тази година за пореден път спазихме традицията. Синът ми си направи сурвачката с малко помощ от моя страна. Използвали сме изцяло естествени материали:

1/ Вълнена прежда в различни цветове – бяло, зелено, червено и синьо
– бяло – символ на чистота и късмет
– зелено – символ на плодородието, здравето, мира
– червено – символ на любовта, силата, смелостта
– синьо – символ на вярата, истината, духовността

2/ Монета (тип пендара) – с пожелание за здравина като метала, от който са изработени монетите

3/ Сушени чушки, сливи и наниз от пуканки – за плодородие и добър берекет

4/ Дървени мъниста – дървото олицетворява цикличния характер на Космичната еволюция – живот, смърт и възпроизвеждане. Свързва земния и небесния свят. Обединява четирите природни елемента (стихии) – земя, въздух, огън и вода.

Share
Публикувано в Статии. Постоянна връзка.

4 Responses to Сурвачка

 1. weasell каза:

  Да си правя сурвачка ми беше едно от любимите измайсторенийца. След това всички деца от блока минавахме и сурвакахме съседите. Беше много забавно.
  За съжаление, много от невероятните ни обичаи започват да отмират. Но забелязвам и друга тенденция, която много ме радва – младите хора се стараят да възродят някои традиции. Народ без история и вярвания не е народ.

 2. Гаден Спамер каза:

  Защо сурвачката е по-висока от Тони-мама?

 3. admin каза:

  Права си weasell. Народ без минало – няма бъдеще. Магията на празниците не е в покупките, а в ръчно направените неща. Когато вложиш сърце и душа, традицията оживява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.