Кратка история

Съвременната хартия се прави по технология, която не се различава особено от тази, която хората са ползвали преди 200 години. Преди да бъде създадена хартията, хората са пишели върху различни видове повърхности: камъни, кости, различни метали един от тях е златото, глина, кожа от животно, палмови листа и дървета. Най-старите китайски текстове са изписани върху черупка от костенурка. По-късно започва да се пише върху коприна.

Ръчната хартия е с богатa и колоритнa историята. Това е древен занаят, който днес се използва от все повече и повече съвременни художници. Да направиш или създадеш своя лист от хартия е изключително преживяване. Правена е от памучни влакна, слама, дървесна кора, дърво или други влакнести материали.  Има широко еко приложение. Свой индивидуален „характер” ценен от различни култури в продължение на векове. Тя е екологично чиста. Наситена с пъстрота, стил и индивидуалност. И като всяко ръчно направено нещо, всяко следващо изделие е уникално и неповторимо. Заредено с много положителна енергия, любов и носещо в себе си частичка от създателя му.

Ръчна хартия в египетската култура

Ако се върнем във времето, още преди  5000 години по долината на река Нил в Египет, ще открием следи от тънки ленти, които са били отрязвани от тревата Cyperous Papyrus. Папирусът расте около бреговете на реките, в спокойно течащите води. Прилича на тръстиката и може да достигне 1.5 фута дължина. За направата на документ външните слоеве на стеблото са били обелвани и се е използвала само сърцевината.  Лентите са били накисвани в мътните води на река Нил за да се напоят с влага, а след това  начуквани една върху друга за да се получи тънък  лист, който е бил оставян  да изсъхне. В резултат листове ставали  идеални за писане и е били използвана от египтяните, римляните и гърците.

Бащата на ръчната хартия

Твърди се, че Цай Лун е бащата на ръчна хартия – Китай. През 105 г., по време на династията Хан, Цай Лун експериментира с няколко различни материали.  Използвал вътрешната част от  кората на черница и влакна бамбук. Смесвал ги с вода и удрял с дървен инструмент. След това изливал сместа върху равна повърхност на едро тъкана кърпа и оставял водата да се оттече за да може листчето в последствие да се изсуши. Така той създал нещо, което по-късно било наречено хартия и се превърнал в неин създател.

Изкуството на ръчно изработената  хартия постепенно напуснало пределите на Китай. Първоначално се отправило към Виетнам и Тибет, а по-късно и към Корея, където производството й започнало още през 6 век. Корейски монаси Дон-чо  отишли в Япония и демонстрирали знанията си в императорския дворец. По-късно хартията се отправила към  Централна Азия и Персия, от които по-късно била въведена в Индия от търговиците. След това се разпространила и в Европа, където се зародила  хартиената промишленост  и започнало производството на хартия.

Ръчна хартия в Корея

Хартията в Корея е внос от Китай. По онова време търговията между двете страни процъфтявала. Били създадени голямо количество произведения на изкуството от хартия.

Ръчна хартия в индийската култура

Индийците използвали хартия от целулозни влакна по време на трети век пр. Хр. Към днешна дата Санганер се очертава като най-големият център в Западна Индия за производството на хартия.

По време на британското управление производството на хартия е намаляло, но се е съхранило в някои от традиционните семейства в областта.   По-късно изкуството на ръчно произведена хартия се съживява под вдъхновението на Махатма Ганди. Той направил демонстрация на това изкуството на конгрес състоял се през 1938 година.

Много и разнообразни неща биха могли да се направят от ръчна хартия. Нужно е само въображение и онази тайна съставка, която придава неповторим привкус на всяко нещо към което се прибави, а именно – любов. Уникалността на тази хартия намира приложение в изработката на:

  • покани – за рожден ден, сватби или други по вид мероприятия.
  • визитки – оригинална и уникална по своята същност, такава визитка несъмнено ще направи добро и най-важното, запомнящо се първо впечатление за своя притежател
  • поздравителни картички – това в повечето случаи е личен жест, жест на внимание и уважение. Една ръчно изработена картичка ще донесе огромна радост на своя получател и увереност, че е ценен и важен за вас.
  • пано – направено с вкус, въображение и голяма доза любов би предало завършеност в интериора на всеки дом, офис, заведение и пр.

„Има единство на три неща при създаване на хартията и то ще съществува винаги – материалът, водата и човека.“  – Ейширо Абе – японски майстор на ръчна хартия

Share
Публикувано в Статии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.