Какво е ръчна хартия и за какво може да се използва?

Това е хартия направена на ръка или рециклирана в домашни условия. Хората създават ръчна хартия като разтварят ненужни хартиени отпадъци, пасират ги до фина каша и ги изливат в калъп, като отдават специално внимание на всеки отделен лист. Това отнема време. Творческият процес е бил използван в Непал, Япония, Китай и Тайланд в продължение на векове. Опитни и начинаещи занаятчии са правели свои собствени персонализирани хартии у дома. Сега, ръчна хартия е деликатен, персонализирани продукт. В нея могат да се добавят различни природни елементи като: памучни и вълнени конци, ориз, люспи от различни видове варива, ярки разноцветни тъкани, лучени люспи, кора от дърво, различни сухи растения и цветя, семена, бананови кори и др. Това я превръща е един еколкогично чист продукт. Продукт насочен и тясно ангажиран към така наболелият проблем свързан с опазването на природата и изсичането на горите.

Все по-често художниците използват ръчна хартия за своите творби. Нейната деликатна структура и уникална текстура прави всяко парче/лист единствено по рода си. Ръчната хартия намира все по широко разпространение и разнообразни предназначения. Може да послужи за:  опаковане на подаръци, направа на фотоалбуми, отпечатване на обяви, сватбени, фирмени или лични покани, визитни картички, пана и колажи. Често тези листове са с ярки цветове, интересно допълнени с различни декорации.

Изработването на хартия, в домашни условия е лек, приятен и забавен проект, чрез който хора от всички възрасти имат възможност да се запознаят с процеса на рециклиране и създаване на хартията, а също да изявят себе си и своите творчески умения.

Share
Публикувано в Статии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.