Коледен гном

Всяка година изработвам коледни подаръци за най-близките си приятели и познати. Освен вложена в направата им любов, държа те да носят послание. Да са нещо като амулет, който да предпазва от негативни енергии и зарежда с позитивни емоции през цялата година. Така създадох елха от прежда и овца от МДФ материал, а тази година реших да е коледен гном.

gnom

Коледен гном

 

Гном, това е земен дух в образ на джудже, който пази земните съкровища, като злато, сребро, скъпоценни камъни. Пазител на тайно знание скрито в земните недра. Митично същество притежаващо сила да даряват с щастие хората.

 

 

Самата дума гном произхожда от новолатинската дума gnomus и от гръцката дума gnosis, означаващи знание.

koleden gnom

Гном за талисман

 

Според алхимика Парацелз гномовете са най-важните духове на стихията Земя, поради което се движат под земята с лекотата, с която хората ходят върху нея. Малки са на ръст, живеят в земните недра и притежават магически сили. Срещат се в митологията на множество народи. Носят конусовидни шапки, а слънчевите лъчи могат да ги превърнат в камък.

 

 

Изброените по-горе качества на тези малки джуджета ме подтикнаха да направя таз годишните коледни сувенири, с които да зарадвам ценни за мен хора. Ще покажа как се правят и ако са ви харесали, може и вие да си направите.

Необходими материали: картон, плат, филц, пистолет за топъл силикон, копче за нос, парче от стар и ненужен китеник, игла и конец.

Как се прави:

  • Изрежете от картона конусовидна форма. В разгънато състояние я облечете с плат.  Оформете конус и залепете с помощта на пистолет за топъл силикон двата края един за друг. Това ще е тялото на гнома.
  • От стар китеник изрежете фигура на ромб – това е брадата и два триъгълника с еднаква големина – те ще са мустаците. Закрепете ги върху тялото, като започнете с брадата.
  • Изрежете от филц триъгълник. С игла и по-дебел конец (най-добре от прежда) зашийте двете по-дълги страни една за друга. Ще получите по-малък конус, който трябва да нахлупите върху по-големият – тялото, така че да стигне нивото на мустаците. Закрепете шапката със силикон.
  • подберете копче, топче или друго за носле и залепете върху мустаците.

В общи линии това е начинът по който ги правя. Не мога да дам по-точни размери и указания, защото всичко правя на око.

Share
Публикувано в Начало, Ръчна изработка с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.