Паяк в лъжица

Светещ в тъмното медальон

Медальон от чаена лъжичка и смола

Медальон от чаена лъжичка и смола. Едно от най-големите предизвикателства за мен е да предизвиквам себе си, ден след ден – всеки ден.  Този път обаче предизвикателството дойде от една приятелка. Поръча ми накит за нейния любим. Нямаше значение какъв ще бъде той, важно бе да има паяк, защото съпругът й вярва в символиката на паяка и най-вече в някогашното съществуване на така наречената „Забранената зодия“, в чиито период е роден.

Преди хилядолетия астролозите са боравили с 13 зодиакални знака, като 13-ят са назовавали Паяк или Арахна.

В древногръцката митология дъщерята на лидийския цар била ненадмината в изкуството да тъче. Нимфи и богини се събирали и с часове се любували на работата и. Умеела да изтъкава от нишки тънки като мъгла тъкани прозрачни като въздуха. Знаела, че няма равна на себе си и се възгордяла. Веднъж възкликнала, че ако се състезава със самата богиня Атина ще я победи.

Атина Палада, покровителката на градове и ненадмината тъкачка из между богове и смъртни чула тези думи и много се разгневила. Явила се пред Арахна в образ на старица и се опитала да я разубеди. Посъветвала я да не се сравнява с боговете, смирено да поиска прошка и богинята щяла да я пощади. Горделивата девойка била непреклонна и въпреки думите на старицата призовала Атина да се състезават. Атина много се ядосала, възвърнала своя образ и приела предизвикателството. Състезанието започнало. Великата богиня изтъкала покривка. В средата величествения Атински акропол, а на него изобразила спора с Посейдон за властта над Атика. Върху своята покривка Арахна изобразила сцени от живота на боговете. Представила ги като слаби и податливи на човешки страсти. По края изтъкала венец от цветя преплетен с бръшлян. Работата и била съвършена и по нищо не отстъпвала от тази на богинята, но от нейните изображения ясно личало неуважение, даже презрение към боговете. Приключвайки своята работа, Арахна възкликнала, че това са сцени от живота на боговете. Заслепена от гняв поради проявеното неуважение Атина изобразила сцена пресъздаваща падащия с разтопени криле Икар. След като я завършила възкликнала, че това е нагледен пример за човешко високомерие. Разкъсала платното на девойката. Превърнала я в паяк за наказание и я проклела да тъче непрестанно, а вятъра винаги да разкъсва платното и…

Всички знаем, че зодиакалните знаци са 12 на брой, но малцина знаят, че съществува и 13-ти знак в зодиака. Според някои това е Змиеносеца обхващащ периода 27 ноември – 17 декември, а според други носи названието Паяк и обхваща периода 16 май – 12 юни. Не липсват и интерпретации според, които става въпрос за една и съща зодия носеща различно наименование.

Зодиакалният знак Паяк е познат на Друидите, които го издигнали в култ. Символ на тази зодия бил мистичният Келтски кръст олицетворяващ центъра на земята, слънцето и вечността.  Не знам дали самата легенда за Арахна или пък това, че зодиакалният знак е с фаталния номер 13 той бива забранен и заличен от Юлий Цезар. Според някои източници императора е бил суеверен. Вярвал е, че Паяка носи нещастие и при въвеждане на Юлианският календар е наредил заличаването на тази зодия. Според други източници предсказание гласяло, че Цезар щял да бъде свален от власт от човек роден в периода на Паяка. Аналогично на Цар Ирод, който пък се страхувал от появата на Месията, започнал гонения и избиване на всички невръстни, които са родени в периода на този зодиакален знак.

Римските астролози го набедили като зловещ, опасен и носещ нещастие. За тях родените под знака на Паяка са били надарени с изключителна сила и интуиция, мистериозни и загадачни, но подвластни на злото и сатаната. Отрекли този знак и го „заровили“ в миналото с цел да избавят хората от злото и демоните, които носели в себе си. Старите хора пък вярват, че родените в периода подвластен на тази фатална и обгърната в мистерии зодия се раждат щастливци, белязани от съдбата с предопредеделено бляскаво бъдеще.

След тази кратка разходка в миналото дойде време да ви покажа как и от какво изработих медальона.

Паячето не е истинско. Изработено от черна бижутерска тел и естествен камък Хематит. Ето и доказателство в снимки. Ако кликнете върху тях ще се отворят в отделен прозорец в уголемен размер.

Основата на медальона е от чаена лъжичка, чиято вътрешност е обработена с  напукващ медиум и флуоресцентна (светеща) боя. Залят е с бижутерска смола и свети в тъмното.

Ще се радвам ако съм била полезна и статията ви е вдъхновила. Важно е въображението да бъде провокирано. Ако е така, оставете малък коментар под поста и/или харесайте страницата ми във фейсбук.

Share
Публикувано в Бижута с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.