Аметист

Комплект от гривна,  колие и обеци изработени от бижутерска тел в сребърен цвят и  полускъпоценен камък Аметист. Дължината на гривната и колието могат да се регулират.

Аметист е вид кварц с виолетов цвят. Обвързан е с редица свойства и символики. Оказва положително влияние на емоционално, физическо и духовно ниво. Би могъл да е в помощ за по-леко преодоляване на скръб или друг вид лична загуба. Приписани са му редица лечебни качества. Използван е при лечение на всякакъв вид пристрастяване. Помага при главоболие, безсъние, артрит, диабет и др. Вярва се, че помага за лесно преодоляване на зависимост свързана с цигари, алкохол и наркотици. В емоционален и психологически аспект, Аметист е универсален камък често използван за медитация.

В древногръцката митология произхода на камък Аметист се свързва с бога на виното и богинята на лова. Легендата разказва…

Дионисий – богът на виното се разгневил на хората. В гнева си се зарекъл да накаже всеки смъртен отказал да го почете. В този момент забелязал младата и невинна девойка Аметист, която отивала на поклонение при богиня Диана. В пристъп на гняв и под въздействие на виното Дионисий призовал и насъскал срещу нея няколко страховити звяра, които трябвало да разкъсат девойката. Седнал в страни с чаша вино в ръка и за чакал. Аметист в уплахата си проплакала и призовала на помощ богиня Диана, която за да я защити от гнева на бог Дионисий я превърнала в изящна статуя от бял камък – кварц. Виждайки това чудо богът съжалил за жестокостта си и горко заплакал. Сълзите му капели в бокала пълен с вино. В желанието си да поправи нещата и да съживи девойката залял с напитката си камъка. Но момичето не оживяло.  Камъкът попил цвета на виното и променил цвета си превръщайки се в познатият на всички ни днес полускъпоценен камък Аметист.

В средновековието Аметист  наричан Епископски камък. Символ на благочестие духовна мъдрост и смирение. Използван е за украшения и декорация на духовно-обредните дрехи на служителите в християнската църква.

Минерал на месец февруари. Подходящ е за представителите родени под зодиакалните знаци: Водолей, Стрелец, Скорпион, Козирог, Риби, Овен, Близнаци и Рак

Share
Публикувано в С полускъпоценни камъни с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.